Thursday, October 08, 2009

Kemuncak Sebuah Pengajian
“ICT SOLUTIONS FOR THE UMMAH”

Sebuah tajuk kepada kerja berkumpulan yang sedang saya pertimbangkan untuk subjek IT and Islam pada semester ini.

Ianya seolah-olah satu amanat besar yang diberikan oleh pensyarah kami, Assoc. Prof. Dr. Mohamad Fauzan Noordin. Beberapa kali diingatkan tentang matlamat hidup sebelum beliau berangkat ke Mekah untuk menunaikan umrah pada Ramadhan baru-baru ini.

Subjek ‘IT and Islam’ yang diambil pada semester ini merupakan satu konklusi atau kemuncak kepada keseluruhan matapelajaran (kefahaman) yang telah dipelajari sepanjang tahun pertama sehinggalah ke tahun terakhir pengajian bagi penuntut berijazah Teknologi Maklumat di UIAM, Gombak. Dr. Fauzan menyarankan agar kami memikirkan tentang sumbangan professional IT kepada dunia Islam itu sendiri.

Penyelesaian yang dikehendaki haruslah merangkumi tiga perkara utama, iaitu Peopleware, Hardware dan Software.

Tidak ada seorang pun di kalangan kami yang menyangkal, bahawasanya, Peopleware (manusia) merupakan penyebab kepada segala-gala kerosakan dalam penggunaan teknologi. Jangan sesekali menyalahkan teknologi seandainya pernah ditipu apabila menggunakan pembelian secara online, penyebaran bahan-bahan porno, merasa terganggu dengan mesej-mesej berangkai dan kurangnya privasi. Sedangkan, perkara yang menentukan baik buruknya sesebuah teknologi itu, hanyalah AKHLAQ penggunanya.

Saya sentiasa menasihatkan para junior ICT supaya subjek yang penting ini didaftar ketika mereka berada di tahun akhir pengajian.


Tahun terakhir, semester terakhir...

Itulah sebaik-baik fasa untuk bermuhasabah serta mencadangkan bentuk solusi yang mampu dihasilkan setelah melalui sejumlah 35 subjek (tidak termasuk subjek-subjek dari kulliyyah lain).
Topik-topik yang dipelajari:

1) Philosophy of ICT and Islam

2) ICT and Islam as the Guiding Principle: ethic, security and privacy

3) ICT and Islam: Knowledge Workers to Wisdom Workers

4) Infostructure: ‘Qalam’ as a Journey of Insan

5) K-Society to Wisdom Society

6) ICT and Islam and E-Government

7) ICT and Islam: issues, trend and future direction


Kesemua topik tersebut dihalakan kepada satu arah tujuan, iaitu untuk membina manusia yang bukan sahaja berpengetahuan. Malahan, berhikmah. Manusia yang berHIKMAH menggunakan ilmu pengetahuan yang dimiliki untuk memandu dirinya serta manusia yang lain menuju kepada Allah.


*Selamat berkonvokesyen diucapkan kepada sahabat-sahabat di UIAM, Gombak. -(CONVEST '09)-

3 comments:

 1. ICT is Allah SWT's creation. A total definite.
  Even Facebook too ;) it is fated, pre-ordained in the Lauh Mahfuz isn't it =) <3

  ReplyDelete
 2. to all the ICT Juniors at UIAM, i hope that all your ICT stuff are of top notch quality ;) yeah, ensure that everything is of export quality and ethical =)

  ReplyDelete
 3. Now you're saying something ('',)...
  Thanks for the positive comments.

  Syari'atic + Scientific

  ReplyDelete