Wednesday, February 03, 2010

Tetap Tidak Sama


Kira-kira dua bulan saya menghabiskan masa di rumah. Sudah dua bulan juga tidak menjenguk internet. Susah juga mengubah tabiat daripada melayari internet sebanyak dua tiga kali sehari kepada dua tiga kali sebulan. Terasa gelisah sepanjang hari. Serba tak kena dibuatnya.

Paling terasa ketinggalan, apabila terlepas pandang setiap isu-isu terkini atau berita-berita penting yang berlaku dalam dua tiga minggu ini. Terlepas khabar terbaru mengenai perlaksanaan dasar-dasar kerajaan. Saya kekurangan maklumat berhubung isu penggunaan kalimah ‘Allah’. Juga tidak jelas tentang perkara-perkara yang melibatkan politik di Kelantan.

Bukan tidak ada media alternatif…


Media Massa Vs Media Maya

Meskipun saban waktu televisyen menyiarkan berita tentang perkembangan semasa di dalam dan luar Negara, berbanding internet, ianya masih terdapat kekurangan dari sudut kepelbagaian sudut pandang yang diwakili individu serta badan-badan tertentu.

Saya mengikuti berita-berita di saluran TV 1, TV 3, Astro Awani dan Bernama. Namun, kesemuanya masih lagi memuatkan isi kandungan yang serupa. Malah, penyampaiannya juga hampir sama. Tidak ada pandangan yang pro dan kontra. Mungkin kerana kesemuanya datang daripada sumber berita yang satu bagi menjamin keseragaman fakta.

Berbeza dengan internet, kupasan setiap satu berita lebih menyeluruh di laman berita dan blog peribadi milik mereka yang lebih ahli untuk bercakap mengenainya.

Begitu juga dengan akhbar. Tidak ada kepuasan membaca setiap helaian di halaman yang terlalu padat lagi terbatas. Bahan bacaan lebih bersifat satu hala. Jika di internet, pengunjung masih berpeluang untuk memberikan respon terhadap sesuatu dakwaan atau pernyataan. Namun tidak di akhbar. Tidak ada perbincangan aktif bagi menyuarakan pandangan tertentu.


Semakin Hari, Semakin Senyap

Akhirnya, saya mengambil keputusan untuk menjadi pemerhati setia buat sementara waktu. Benarlah kata pepatah Jerman, Silent is Golden (Diam adalah Emas). Memperkatakan tentang sesuatu perkara yang kita kurang pengetahuan mengenainya, hanya akan membiakkan masalah serta kekeliruan. Diam merupakan jalan yang terbaik.

Benar-benar terasa ketinggalan.

2 comments:

  1. Welcome back!

    Aktifkan balik blog nti ni,insyaAllah. Perkongsian aktiviti bermanfaat yang diisi masa musim cuti tu mungkin juga bermanfaat untuk sahabat2..

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah... ana cuba. rasa susah sikit bila dah lama tak menulis

    ReplyDelete