Sunday, September 26, 2010

Supaya Gelisah berNILAI IBADAH

Ketika pulang bercuti tempoh hari saya sempat membelek-belek sejumlah buku yang masih lagi tidak dikeluarkan dari kotak. Buku-buku yang menemani saya sepanjang berada di UIAM, Gombak. Agak risau juga bila memikirkan serangan anai-anai yang tidak mengenal nilai sesuatu bahan. 

Alhamdulillah, buku-buku milik saya masih lagi tersimpan elok. Cuma sedikit berhabuk.

Bila diperhatikan satu persatu buku-buku tersebut, timbul rasa kesal memandangkan sudah lama saya tidak 'mengulangkaji' isi kandungannya.

ILMU, apabila ditinggalkan, ia terus hilang ibarat unta yang terlepas dari tali kekangannya.

Terasa sayang bila mengenangkan sudah berpuluh-puluh buku yang dibaca, namun pengetahuan lenyap akibat jarang dimanfaatkan.

Buku-buku usrah masih lagi saya gunakan ketika ada ruang untuk berdiskusi bersama rakan-rakan. Cuma buku-buku yang jarang terusik seumpama buku sejarah dan fiqh kelihatan masih 'baru'.

Refleksinya turut mempengaruhi nilai penulisan. Sudah berhari-hari blog tidak dijenguk dan diisi dengan subjek yang baru akibat daripada kekeringan idea. Beberapakali juga posting saya bertukar dari 'publish' kepada 'draf'' kerana kematian akal dan kekreatifan untuk menyusun kata. Semakin hari semakin gelisah mengingatkan diri yang semakin jauh dari pengisian ilmu dan hikmah.

Diluahkan agar gelisah tidak hanya kekal sebagai gelisah selama-lamanya.

Namun untuk mengubah gelisah kepada nilai IBADAH.

“Selaku orang yang beriman, apabila kita ditimpa musibah kita kena cepat-cepat ingat pada Allah dan kembali kepadaNya. Terdapat banyak doa-doa yang boleh membantu dan memujuk kita yang gelisah untuk menghadapi situasi yang merunsingkan kita itu.”

-Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat

No comments:

Post a Comment