Wednesday, December 22, 2010

Bermula Dengan Matlamat Akhir

Kembali semula ke sekolah rendah sebagai tenaga pengajar membuatkan saya sering mengingati kenangan ketika zaman persekolahan.

Suatu ketika dahulu, saya pernah dirotan kerana gagal memberikan jawapan yang betul kepada guru subjek Penulisan Jawi walaupun saya dengan sukarelanya mengangkat tangan untuk menjawab soalan tersebut. Kejadian itu telah memberikan persepsi yang salah tentang sifat berani. Dalam diri saya telah menyimpan satu pandangan salah yang mana keberanian hanya mengundang padah.

Mulai dari hari itu, saya menjadi seorang murid yang agak pasif dan hilang keyakinan diri.

Ini antara kisah yang dikongsikan bersama guru-guru agar sentiasa berfikir sebelum mengambil sebarang tindakan. Peristiwa di sekolah mampu memberikan impak yang besar kepada pertumbuhan seseorang pelajar.

Ramai antara mereka yang memilih karier sebagai guru atau pendidik sebenarnya bukan sahaja kerana minat mengajar, malah mereka menyimpan impian untuk melakukan perubahan.

Majoritinya terkenangkan zaman persekolahan yang telah lama ditinggalkan itu. Karakter setiap murid banyak mengingatkan mereka kepada diri sendiri. Mereka juga masih ingat mengenai guru yang telah mempengaruhi hidup mereka.
Hasrat utama mereka adalah bagi menjadi guru yang membawa pengaruh baik kepada anak-anak didik mereka.

Ramai guru yang tidak sedar betapa besarnya pengaruh yang dimainkan oleh mereka pada perkembangan fizikal, emosi, mental dan rohani anak didik mereka. Terlalu ramai murid yang hilang semangat sebelum persekolahan mereka tamat.

Kebiasaannya, mereka mahu merasakan yang diri mereka juga bernilai. Namun, ramai di antara ibu bapa dan guru yang memberitahu bahawa mereka tidak ada nilai. Malah, ramai juga yang mengekspresikan perhatian mereka ke dalam bentuk yang salah.

Saya memegang dalam diri:
"Kepimpinan itu adalah kebolehan menyatakan harga diri dan potensi seseorang itu dengan jelas sehingga mereka sendiri mendapat inspirasi bagi melihatnya ada dalam diri sendiri."

2 comments:

  1. Bagus la jadi pendidik.. mendidik anak bangsa..

    Enti mengajar sekolah mana?

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, ini memang minat ana.

    Ana mengajar di Sek. Ren. Islam Al-Amin, Gombak.

    ReplyDelete